De laatste nieuwtjes

6 juni 2024 : Lezing over Fietsroutes langs bestaande en niet meer bestaande eendenkooien in de gemeente Heusden.

De Seniorenschool Heusden heeft samen met een ‘eendengroep’ onder leiding van historicus Kees van den Oord en fotograaf Ad Hartjes een educatieve fietstocht samengesteld langs de (voormalige) eendenkooien in de gemeente Heusden en omgeving.  
KLIK HIER om snel in te schrijven voor deze activiteit.

De eendenkooien zijn pareltjes van de natte natuur. Ze horen bij een groene en gezonde omgeving met veel cultuur- en natuurhistorische waarde. Oud-Vlijmenaar en eendenkooikenner Bart van Helvoort had Kees van den Oord een voorbeeld van een historische route aangeleverd. Van Helvoort, telg uit een bekende kooikersfamilie, heeft al diverse artikelen geschreven over de historie van de Heusdense eendenkooien. De geschiedenis daarvan gaat terug tot in de late middeleeuwen. De creatieve uitgever De Paadjesmakers, sinds 2015 bekend van allerlei inspirerende Bossche wandel- en fietsgidsen, werd gevraagd om mee te werken bij de samenstelling en vormgeving van een fietsboekje in de Oostelijke Langstraat.

De fietsroute voert langs zestien (voormalige en bestaande) eendenkooien in het waterrijke gebied tussen Heusden en ’s-Hertogenbosch. In Oudheusden en ’s-Hertogenbosch zijn er vertrekpunten.
In het fietsboekje, te koop in de boekhandel, maar op deze avond gratis verkrijgbaar, is ook aandacht voor dijken, sluizen, schansen, forten, wielen en overlaten.
Eendenkooien zelf zijn juweeltjes van rust en natuurbeleving. Eenden werden vroeger voor het vlees gevangen en nu worden ze geringd en wetenschappelijk gevolgd. De gemeente Heusden heeft de fietsgids op A5-formaat van 64 pagina’s mede mogelijk gemaakt vanwege het jaarthema ‘Verschillen Verbinden’.  Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA) en de bibliotheken van Heusden droegen bij in dit succesvol regionaal en generatie-overstijgend historisch project.

De Seniorenschool Heusden nodigt u van harte uit voor deze lezing.
De lezing vindt plaats op donderdag 6 juni in bibliotheek Drunen, Anton Pieckplein 71, aanvang 20.00 uur. De kosten per persoon (koffie/thee en het fietsboekje) bedragen € 6,00.
Wil u deze lezing in de bibliotheek van de Voorste Venne in Drunen bijwonen, meldt u zich dan aan en betaal vooraf via www. seniorenschoolheusden.nl

Alle berichten

ZOMERTOUR 2024 in de Mand

Evenals vorig jaar organiseert buurthuis de Mand in de zomermaanden een aantal activiteiten. Daar wij samen werken met de Mand willen wij hun activiteiten vermelden. 

Lees verder »

Contactformulier

06 1176 0048