Lezing 6 juni 2024 : Fietsroute langs bestaande en niet meer bestaande eendenkooien in de gemeente heusden

Nr: 2024-06-06 -Lezing Categorie:

De fietsroute voert langs zestien (voormalige en bestaande) eendenkooien in het waterrijke gebied tussen Heusden en ’s-Hertogenbosch. In Oudheusden en ’s-Hertogenbosch zijn er vertrekpunten.

 6,00

51 vrije plaatsen

Beschrijving

Seniorenschool Heusden heeft samen met een ‘eendengroep’ onder leiding van historicus Kees van den Oord en fotograaf Ad Hartjes een educatieve fietstocht samengesteld langs de (voormalige) eendenkooien in de gemeente Heusden en omgeving.
De eendenkooien zijn pareltjes van de natte natuur. Ze horen bij een groene en gezonde omgeving met veel cultuur- en natuurhistorische waarde.
Oud-Vlijmenaar en eendenkooikenner Bart van Helvoort had Kees van den Oord een voorbeeld van een historische route aangeleverd.
Van Helvoort, telg uit een bekende kooikersfamilie, heeft al diverse artikelen geschreven over de historie van de Heusdense eendenkooien.
De geschiedenis daarvan gaat terug tot in de late middeleeuwen.
De creatieve uitgever De Paadjesmakers, sinds 2015 bekend van allerlei inspirerende Bossche wandel- en fietsgidsen, werd gevraagd om mee te werken bij de samenstelling en vormgeving van een fietsboekje in de Oostelijke Langstraat.
De fietsroute voert langs zestien (voormalige en bestaande) eendenkooien in het waterrijke gebied tussen Heusden en ’s-Hertogenbosch. In Oudheusden en ’s-Hertogenbosch zijn er vertrekpunten.
In het fietsboekje, te koop in de boekhandel, maar op deze avond gratis verkrijgbaar, is ook aandacht voor dijken, sluizen, schansen, forten, wielen en overlaten. Eendenkooien zelf zijn juweeltjes van rust en natuurbeleving. Eenden werden vroeger voor het vlees gevangen en nu worden ze geringd en wetenschappelijk gevolgd.
De gemeente Heusden heeft de fietsgids op A5-formaat van 64 pagina’s mede mogelijk gemaakt vanwege het jaarthema ‘Verschillen Verbinden’.
Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA), Seniorenschool Heusden en de bibliotheken van Heusden droegen bij in dit succesvol regionaal en generatie-overstijgend historisch project.
Mede namens de organiserende organisaties nodigt Seniorenschool Heusden u van harte uit voor deze lezing die plaats vindt op donderdag 6 juni in bibliotheek Drunen, Anton Pieckplein 71, aanvang 20.00 uur. De kosten per persoon (koffie/thee en het fietsboekje) bedragen € 6,00.
Wil u deze lezing in de bibliotheek van de Voorste Venne in Drunen bijwonen, meldt u zich aan en betaalt u vooraf via www. seniorenschoolheusden.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Alleen ingelogde klanten die deze activiteit hebben geboekt, kunnen een beoordeling achterlaten.

Deze activiteiten vindt u misschien ook leuk

Contactformulier

06 1176 0048