De laatste nieuwtjes

Zaterdag 21 september: Wereld Alzheimer Dag: Samen in beweging 

Dementie is een hersenaandoening waarbij de verstandelijke vermogens (bijvoorbeeld geheugen of taal) achteruit gaan waardoor men in meer of mindere mate afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Andere vormen zijn onder andere vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.
Wereld Alzheimer Dag is een themadag ter bevordering van wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. De dag wordt ieder jaar gevierd op 21 september en is een initiatief van de koepelorganisatie van landelijke alzheimerorganisaties, Alzheimer Disease International (ADI).
Alzheimer Nederland roept dit jaar iedereen op om die dag een Vergeet mij nietje te dragen. 
Heeft u nog geen speldje?  U kunt het gratis aanvragen  bij Alzheimer Nederland, tel. 033 – 303 25 02

Elk jaar kiezen vrijwilligers een thema voor Wereld Alzheimer Dag. Dit keer is dat ‘Samen in beweging’.
Nederland, sta op! Maak dagelijks voldoende bewegen vanzelfsprekend
Bewegen, en sport dus ook, heeft een positief effect op de lichamelijke, mentale en sociale ontwikkeling en gezondheid. Dat is bewezen en geldt zowel voor kinderen, volwassenen als ouderen. Tegelijkertijd is er een pandemie gaande van te weinig bewegen. De Nederlandse Sportraad constateert dat voldoende bewegen en regelmatig opstaan als je langdurig zit niet vanzelfsprekend is in de Nederlandse samenleving. 56% van de Nederlanders voldoet niet aan de beweegrichtlijnen en de afgelopen jaren is dit percentage toegenomen. De raad heeft, zoals beschreven in het werkprogramma 2021-2024 Sport in het systeem, een advies uitgebracht over de noodzakelijke overgang naar een nieuwe situatie: die waarin dagelijks voldoende bewegen vanzelfsprekend is. Lees meer: https://www.zorgvoorbeter.nl/thema-s/dementie/zorg-en-begeleiding/bewegen

Mieke Vloemans, (Geriatrie-)fysiotherapeut MSc, zal voor aanvang van de film op 16 september een korte toelichting geven over het belang van bewegen, ook bij dementie en dat er vaak beweegarmoede is.

Trainingsprogramma voor mensen met dementie samen met hun beweegbuddy 

Dementie komt veel voor, vooral bij senioren.  u graag (weer) bewegen in een veilige en plezierige omgeving? Samen met uw beweegbuddy een bijdrage leveren aan uw gezondheid?  Dan is het Duo Training Dementie iets voor u. De training wordt gegeven door Topfysiotherapie samen met Human4Active. Er wordt altijd samen met een beweegbuddy gesport en samengewerkt. Iedereen mag uw beweegbuddy zijn: denk hierbij aan uw partner, zoon, dochter, kleinkind, buurvrouw of ieder die samen met u wil bewegen. 
Opdrachten worden samen uitgevoerd en beiden zullen de training moe en voldaan verlaten. 

De training is op dinsdagochtend van 10:00-11:00 bij Topfysiotherapie, Sportlaan 10 in Drunen. 
Meer informatie wordt gegeven door Mieke Vloemans en aanmelden kan per mail naar info@fysiodrunen.nl tav duo training dementie.

Alle berichten

Contactformulier

06 1176 0048