Verslagen van activiteiten

2024-07-16. Verslag: bezoek Houtlab

Een heel interessant bezoek brachten een tweetal groepen aan HOUTLAB in Nieuwkuijk. In het bedrijf werd een technische uitleg gegeven over een ontwikkeling in de bouwwereld, waarbij traditionele constructiematerialen als staal en beton verdrongen worden door massiefhout. Massiefhout is een meer duurzaam bouwmateriaal, het slaat CO2 op en het is een biobased grondstof, d.w.z. hernieuwbaar door herbeplanting in productiebossen.  

De vloer-, dak-, en gevelelementen van het HOUTLAB-gebouw zijn gemaakt met zogenaamde CLT (cross laminated timber) platen en Glulam (glue laminated beams) balken. CLT platen zijn gemaakt met drie of meer lagen kruislings verlijmde planken die een dikte hebben van ca. 25 mm. Glulam balken zijn gemaakt van in lengterichting gelamineerd en verlijmde planken. Het gebruikte vurenhout is van een hoge kwaliteit en wordt op sterkte gesorteerd, waardoor het met staal en beton kan concurreren. Na de uitvoerige uitleg werd een rondgang door het gebouw gemaakt en werden we op een kundige wijze geïnformeerd over hun werkwijze met massiefhout en hoe zij omgaan met duurzaam bouwen en inrichten van woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen. 

Bart Beaard

Alle verslagen

Terugblik Winterschool 2023-2024

De Winterschool is weer voorbij. Er waren weer bezoeken aan bedrijven, een winterwandeling, iets met stamppotten en natuurlijk Kerstactiviteiten, een lezing, een driekoningenviering en nog

Lees verder »

Contactformulier

06 1176 0048