Foto's en Verslagen Zomerschool 2022 week 1

Op deze pagina vindt u alle verslagen en foto’s van de diverse activiteiten terug. Beleef het uitstapje nog een keer door hier de verslagen te lezen en de gemaakte foto’s te bekijken. Was u niet mee dan krijgt u hier een goed beeld van hoe de uitstapjes zijn geweest en is het misschien aanleiding voor u om volgend jaar ook eens deel te nemen aan een of meerdere activiteiten van de Zomerschool Heusden!

Maandag 1 augustus

CREATIEF MET BEA

We kijken terug op een gezellige intensieve creatieve ochtend met docente Bea van Bergen Henegouwen. Zij had een mooie set bedacht, die beplakt kon worden met allerlei decoratieve materialen. Natuurlijk was er ook een heerlijk kopje koffie! Alle deelneemsters waren erg enthousiast en men ging met hele leuke creaties naar huis. 

Wandeling natuurgebied Pax Elshout

Met een waterig zonnetje, wat later overging in motregen, verzamelden 18 deelnemers zich om onder begeleiding van gids Peter vd Velden, een wandeling te maken door een stukje natuur tussen Elshout en Heusden.Het vanouds moerasgebied Pax, heeft een rijke flora en fauna waarover Peter met veel passie en details wist te vertellen.Hoe een  Eendenkooi zijn werking doet wordt er goed zichtbaar en Peter gaf er uitleg bij. Een heel aangename en leerzame wandeling, waar alle deelnemers enthousiast over waren.

Wandeling Pax zomerschool 2022

Bezoek Kivits Drunen in Waalwijk

Een grote groep van zo’n 116 deelnemers werd gastvrij ontvangen door Rob en Simone van Opzeeland-Kivits. Men werd opgedeeld in groepen die vervolgens een presentatie, koffie en een rondleiding kregen door het bedrijf. In de presentatie vertelde Rob over het ontstaan en de enorme groei die het bedrijf door maakte vanaf 2002. Het  moment dat zij het stokje overnamen. Het is een echt familiebedrijf en zal dat ook blijven zegt Rob. De rondleiding door de koelhuizen was interessant en fris. Mooi om te zien hoe via de firma Kivits groente, fruit en versproducten hun weg vinden naar de diverse distributiecentra van grote supermarkten zoals o.a. Jumbo en Lidl. 

Lezing “De veteraan vertelt” 

Maandagmiddag 1 augustus was in het Patronaat in Nieuwkuijk de lezing ‘De veteraan vertelt’  Hiervoor hadden zich 40 personen ingeschreven.

Na enkele opstart problemen waren met het geluid, hebben Nico van der Poel en Jo van Engelen verteld over het afscheid nemen van hun ouders, het inschepen, hun luchtdoop en de belevenissen in Nederlands Nieuw-Guinea. Papoea en West-Papoea waren van 1949 tot 1962 een overzees gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden als deel van het eiland Nieuw-Guinea. Maar het zelfstandig geworden Indonesië eiste dit deel van Nederland op. Deze dienstplichtige soldaten werden voor ongeveer 2 jaar uitgezonden om genoemd gebiedsdeel te verdedigen.

Presentatie veteraan vertelt

De veteraan vertelt

Dinsdag 2 augustus 2022

Fietspuzzel tocht.

Maar liefst 78 senioren namen deel aan deze leuke fietstocht met allerlei vragen en opdrachten. Het weer was perfect, de koffiepauze was gezellig, ook het lekkere ijsje, het fruit en natuurlijk het terras na afloop. Het was erg leuk te zien hoe iedereen zich inspande om de juiste antwoorden te vinden. En dat resulteerde in een paar winnaars! Er is een gedeelde 1e plaats voor Ton van der Sanden en Hennie de Waal, de 2e plaats is voor Ingrid Veldkamp.

De vragen en antwoorden vind u hier Antwoorden fietstocht zomerschool senioren gemeente Heusden 2022

Autotocht naar het gemaal Caners

Een mooi groepje had zich aangemeld voor deze activiteit. Bij aankomst sta je in een stukje mooie natuur met enkele eigentijdse gebouwen. Geeft meteen een nostalgisch gevoel. Bij binnenkomst langs de grote machines naar een kleine ruimte voor de koffie en het kijken naar een tweetal informatieve filmpjes. Dan de werkruimte in, waar de begeleider de machines in werking stelde. Wat waren ze vroeger toch knap. Daarna, al wandelend, naar het nieuwe gemaal. Helaas mochten we daar niet naar binnen. Ook nog even stilgestaan bij de “aaltjestrap” (de manier waarop aaltjes uit de Maas via een speciale manier in de sloten kunnen komen). Een interessante ochtend.

Bezoek aan IJsboerderij De Schoonheuvel in de Bommelerwaard

Op dit moderne melkveebedrijf wordt de melk van de eigen koeien gebruikt voor het maken van ijs. Tijdens een kopje koffie/thee wordt er uitleg gegeven over boerderij-ijs. Dan volgt een demonstratie ijs maken en kan er geproefd worden. Natuurlijk kon ook het melkveebedrijf worden bezocht. 

Fietsmaatjes

Ad Dekkers van de Seniorenschool had Fietsmaatjes Heusden gevraagd om mee te doen met de zomeractiviteiten.

Daar heeft Fietsmaatjes Heusden ja tegen gezegd en zodoende wordt er in deze zomerperiode een aantal dagen gefietst met mensen die zich opgegeven hebben.

Dinsdag 2 augustus heb ik samen met Eric Jongmans met Mevrouw Cor Merkx en Mevrouw Greet van Boven Kaasmaker gefietst.

Eerst de dames thuis ophalen, de fietsen op maat afstellen  en daarna zijn we via de Zeedijk en het fietspad langs de Maas naar Heusden gefietst.

Het was prachtig weer en de dames én wij genoten met volle teugen. In Heusden op de Markt lekker aan de koffie en toen weer terug naar Drunen.

De fietstocht maakte dierbare herinneringen los aan de tijd dat ze nog zelfstandig konden fietsen.

Voor Mevrouw Merkx zal het niet de laatste keer zijn dat ze gefietst heeft want ze heeft zich direct aangemeld als gast bij Fietsmaatjes Heusden.

Fietsmaatjes, Zomerschoool 2022

Woensdag 3 augustus

Oerlemans Plastics in Giessen

Bezoek aan de andere vestiging van Oerlemans Plastics: het bedrijf OTC Oerlemans Technology Centre op het bedrijventerrein in Giessen. In Genderen wordt de plastic folie geblazen en in Giessen wordt de folie full colour bedrukt en geconfectioneerd.
De grote groep deelnemers (ca. 35 personen) werd ontvangen met koffie/thee en een gebakje. Hierna volgde een presentatie, ondersteund door beelden, door directeur Johan Kranenbroek, waarin hij uitleg gaf over de werkwijze van het bijna 50 jarige  moderne bedrijf.
Ingegaan werd ook op duurzaamheid, hergebruik, milieu. Oerlemans doet er alles aan om zo innovatief en  efficiënt in deze onderdelen te werken. Ze blijven groeien en kunnen daarom ook nieuwe werknemers gebruiken.
We zijn in groepen door het bedrijf rondgeleid (in speciale jassen en haarkapjes op) en kregen veel te horen over de productie van de verschillende bedrukte plastics. Als afsluiting van deze warme dag werd nog een verkoelende frisdrank aangeboden en konden nogmaals de vragen worden beantwoord. Bij het afscheid werd iedereen nog verrast met een tas vol producten gefabriceerd door Oerlemans Plastics

Worstenbroodjes bakken bij Pieter Vermeulen

In de wijde omgeving o.a. bekend om zijn Brabantse worstenbroodjes.
2 groepen van 9 personen hebben broodjes en worstenbroodjes gebakken onder leiding van  Pieter Vermeulen. We werden ontvangen met koffie en thee en een appelflap. Na uitleg van de gastheer maakte iedereen 5 broodjes en 5 worstenbroodjes.      
Toen was er voor iedereen frisdrank en de dag werd afgesloten met een glaasje Schrobbelér. Alle deelnemers waren enthousiast en gingen met lekkere baksels huiswaarts.
Het was een geweldige middag.

Rondleiding Gemeentehuis Vlijmen

Op 3 augustus waren te te gast bij het Gemeentehuis in Vlijmen. We werden ontvangen met koffie en lekkere herfstcake.

Daarna werden we verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg een rondleiding door het gemeentehuis en de andere groep bleef in de raadszaal waar de quizmasters / wethouders Peter van Steen en Thom Blankers een supergezellige quiz in elkaar hadden gezet. 

Bijzonder bij deze bijeenkomst was dat wethouder Blankers ‘zijn’ juffrouw Bert van groep 3 tegenkwam die fanatiek meedeed om de vragen goed te beantwoorden. De rollen waren nu omgedraaid.

Het was een prettige bijeenkomst die we rond 12 uur afsloten.

 

Geniemuseum in Vught

Het geniemuseum is gevestigd in de keuken van het voormalige concentratiekamp Vught met uitzicht op de voormalige appèlplaats. De genie is verleden en heden. We kunnen hier allerlei zaken bewonderen die in het verleden en heden gebruikt worden. Een enthousiaste 82 -jarige vrijwilliger die zijn hele leven bij de Genie gewerkt heeft gaf onze groep de rondleiding. Buiten onder de bomen stonden vele voorbeelden en ooit gebruikte pontons, voertuigen en vaartuigen. Maar ook versperringen zoals een “Friese ruiter” een pantserhek en nog veel meer. Zeker de moeite waard om nog eens een bezoek te brengen. Veel meer informatie vindt u ook op de website https://www.geniemuseum.nl  

Workshop koken

Volle bak. Twee middagen (deze workshop was er ook op 4 augustus) twaalf deelnemers (zelfs een reservelijst). Verwachtingsvol gezien het menu in de brochure. Na een welkom en een uitleg togen beide dagen de groep aan de slag. Aanvankelijk wat onwetend, maar wel daadkrachtig. Het voorgerecht kende vrij veel snijwerk en het zelf maken van de mayonaise viel niet mee. Maar de smaak was er niet minder om. En daarbij een heerlijk glaasje wijn geserveerd. En dat mocht ook wel want het was behoorlijk warm. Dan het hoofdgerecht. Hier speelde de bereiding van de scharrelkip een grote rol, want wie had wel eens gehoord van een gebraiseerde scharrelkip. Maar het resultaat was overweldigend. Wat smaakte dat heerlijk. En dan de verrassing. Daar had de kok voor gezorgd. Een glaasje advocaatmousse met slagroom en kleine meringues. Wat een genot.

De recepten:

gebraiseerde scharrelkip met zachte puree en peultjes

boteraardappelsalade met gerookte makreel, mayonaise van peterselie en krokant ciabatta

Bezoek melkveehouderij Vermeer Elshout

Onder leiding van Els Klerks, op bezoek bij melkveehouderij Vermeer, een echt familiebedrijf sinds 1900. Er was veel belangstelling voor het boeren, nu, in deze tijd met alle problemen die er nu spelen. De familie is zo gastvrij, dat wij de mogelijkheid kregen om dit bedrijf te mogen bezichtigen. Een geslaagde middag.

Donderdag 4 augustus

Bloemschikken

Begeleiding van Leo en Sjan van Rooij en Els Klerks.

Ontvangst met koffie en koek bij de familie van Rooij. Tijdens de koffie uitleg door Leo, die later met hulp van Yvonne en Judith de helpende hand bood. Dat was aanvankelijk nodig want met de bamboe werken bleek toch wel moeilijk. Toen dat eenmaal onder de knie was ging het goed en met veel enthousiasme werden de bloemstukjes gemaakt. En wat voor stukjes. Het resultaat was verbluffend. Hierna nog even door de tuin en toen huiswaarts, tevreden maar vooral trots.
Wederom een geslaagde middag, getuige deze reactie van een deelneemster:
“Leo, Sjan en Els ( en hulpdames) en Pip, wat een gastvrijheid vandaag! Ontzettend goed voor elkaar, mijn petje af voor jullie inzet.

Wijnproeverij Koetshuis Kasteel Ammersoyen

Met 12 deelnemers werden we ontvangen op het terras van het Koetshuis. Wat een ambiance voor een wijnproeverij! Huisvinoloog Willem Klavers had vanwege het heerlijk warme weer gekozen voor het proeven van 4 heerlijke witte wijnen. Natuurlijk kregen we eerst uitleg over hoe te proeven! (Zonde om die mooie wijnen uit te spuwen!!) Om de smaak tussendoor te neutraliseren was er natuurlijk ook een mooi schaaltje stokbrood met tapenades (Willem: “doe de tapenades maar aan het einde om  je smaak niet te beïnvloeden!”). Een locatie om zeker nog eens te bezoeken. 

Dansmiddag

Een gezellige middag in De Korf waar de vijf deelnemende dames en een heer genoten van het weer ophalen van de verschillende danspasjes. Met een danspartner  van de Dansgroep die hiervoor waren uitgenodigd, lukte dat prima.  In de pauze was er natuurlijk koffie en thee met een lekkere stroopwafel.

Proeverij Schrobbelèr

De avond begon met het uitreiken van de Schrobbelèr steek (muts) aan degene die het laatst binnen kwam. Arno Groot vertelde over het ontstaan van Schrobbelèr: de heer Jan Wassink heeft dit drankje van kruiden gemaakt voor eigen gebruik (vriendelijk voor de maag). Het bestaat uit 21,5% alcohol! Zijn kinderen hebben het recept/de samenstelling van hun vader gekregen en 100 kruiken gemaakt en die tijdens Carnaval verspreid. Het was en is nog steeds een groot succes. Nu worden er 100.000 kruiken per jaar gemaakt. De kruik komt van Tilburg textielstad. De wolwerkers die met de kruiken werkten heetten: Schrobbelèrs! Er werd veel uitleg over het drankje en de diverse toepassingen gegeven. Geproefd werd: puur Schrobbelèr, Schrobbelèr Zomerse Heerlijkheid (een cocktail van Schrobbelèr, ijs klontjes en ginger ale, het is ook te maken met limoensap of Angostura=een sterk bittertje), koffie met een scheut Schrobbelèr, Schrobbelèr mèt slagroom, Schrobbelèr Advocaat, Liquorice (27% beetje zoethout smaak/Pottertje), Caffo (dropsmaak likeur. Van familie uit Calabrië) deze kun je het beste in de vriezer bewaren. De distilleerderij staat in Tilburg. Veel info ook op https://schrobbeler.nl 

Afgesloten werd met een kopje koffie. Het was een gezellige, mooie avond goed verzorgd door Arno Groot.

Vrijdag 5 augustus

Film Voorste Venne

In de brochure stond: film “The Duke” in de Voorste Venne. Veel inschrijvingen (68), maar helaas. De Voorste Venne mocht deze film in deze maand nog niet vertonen (volgende maand wel). Dus werd een andere film aangeboden “King Richard”. Wat te doen? Media opgezocht, in onze nieuwsbrief vermeld en alle inschrijvers benaderd (per mail of telefoon) en hen meegedeeld dat ze natuurlijk welkom waren, maar dat ze ook konden kiezen voor een “tegoed” voor een andere film. Een zestal personen heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Misschien achteraf spijt, want de film was meer dan de moeite waard. En dat bleek na afloop, want de reacties waren uitermate positief. Het was een lange film, daarom een pauze ingelast. In de pauze werd een drankje aangeboden en in samenspraak met de Voorste Venne mocht dat ook een frisje, een biertje of een wijntje zijn. Hiervan werd natuurlijk gretig gebruik gemaakt. Een mooie, gezellige, indrukwekkende, lange middag.

Op naar de filmmiddagen van de Seniorenschool, Elke derde maandagmiddag van de maand. U bent van harte welkom.

Bax Verkeersopleidingen Elshout

Bax verzorgt de rijbewijscategoriën: bromfiets, scooter, brommobiel, motor, auto(maat), heftruck, trekker-rijbewijs, aanhanger, bus, taxi, code 95/vakbekwaamheid en de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs.
In het mooie nieuwe pand werden we gastvrij ontvangen met alle soorten koffie en thee in een mooie ruimte met gezellige zitjes. Henriëtte Bax verraste  ons met heerlijke koeken. John Verstijnen gaf ons uitleg over het bedrijf, de geschiedenis, de andere vestigingen en de opleidingen, waarbij Henriëtte Bax ook vragen beantwoordde. Daarna werd het gebouw bezichtigd met beneden een grote ruimte voor de motoropleiding èn de heftruckopleidingen èn het stabiel laden van de vrachtwagen. Buiten is een heel eigen oefenterrein. Beneden en boven zijn naast de kantoorruimten, leslokalen en er is een eigen ruimte waarin een examinator een examen af kan nemen.
Boven werden de gestelde vragen beantwoord en kregen we verkeerssituaties ter beoordeling om onze kennis te testen.
Het was een zeer interessant en leerzaam bezoek. 

Particuliere verzameling in Elshout

Ontvangen met koffie en cake met slagroom, mm lekker. 

Vooral de mannen waren zeer geïnteresseerd in de prachtige verzameling van antieke auto’s

Ook de dames zagen vele gebruiksvoorwerpen vooral met de verhalen van Wil en Rijk Terbeek was het een leuke middag. Kortom een verrassend museum voor iedereen.

Bezoek Main Street Tattoo

Vol verwachting met wat wij zouden gaan meemaken werden wij allerhartelijkst met koffie en “herftscake” ontvangen door Jeroen Ligthart, de artist, van Main Street Tattoo te Drunen.

Het overtrof onze stoutste verwachtingen van wat er allemaal bij komt kijken voordat  er een Tattoo gezet kan worden. Jeroen nam ruim de tijd om de gehele procedure, de verschillende stijlen, de vele voorbeelden en de achterliggende verhalen toe te lichten.

Als grote verrassing had Jeroen ook  nog geregeld dat Wim, een huisvriend van de Tattoo-shop, bereid was om een kleine Tattoo te zetten. De gasten waren  onder de indruk en een van de dames wilde  ervaren hoe het nu precies aanvoelt, zo’n Tattoo. Uiteraard was Jeroen niet te beroerd om een klein, kleurloos hartje te tatoeëren op haar arm. Voor de duidelijkheid, deze is na een paar weken niet meer zichtbaar.