Stamppotten workshop en buffet op 23 januari 2023

Wie zoet is krijgt lekkers… Wie snel is de worst…(verslag Gerrit Nooijen)

Deze, wel heel erg vrije variant op een bekend St Nicolaas-liedje, ging echter in het geheel niet op, tijdens het stamppotbuffet op 23 januari.  

Er was immers meer dan genoeg. En niet alleen van de worst. Ook de overheerlijke gehaktballen, de perfect gekruide en bereide beenham en ook de speklappen (al dan niet met mosterd gebakken) waren ruimschoots voorradig. Ook de liefst vier verschillende stamppotten (Hutspot, Boerenkool, Rauwe andijvie en Hete bliksem) vonden gretig aftrek. Azijn, uitjes, mosterd, piccalilly tot stoofpeertjes aan toe maakten een en ander compleet.                                                                                                            

De dag begon om half 2 met de ontvangst (uiteraard met koffie) van een kleine 20-tal koks. Al voordat men aan de koffie begon waren sommigen al bezig met het nodige schilwerk. Het enthousiasme was bijna voelbaar. Nadat iedereen een muts had gekregen (hygiëne) met daarop de naam, kon men daadwerkelijk beginnen met schillen, bakken, buurten, persoonlijke ideeën uitwisselen, nog meer buurten. Uiteraard moest er tussendoor even uitgerust worden. Na een drankje was het tijd voor de afwerking: Het stampen, bakken van de speklappen en een laatste inspectie van de keurig gedekte tafels, was het wachten op de ongeveer 45 gasten, waarvan de eersten al om 16.00 uur aanwezig waren. De dag werd afgesloten met een kop koffie en de inmiddels befaamde stroopwafel.                                                                                                                                   

Mede ook door de bijdrage van de Regiobank voor deze Winterschool-activiteit, kon men echter niet meer spreken van een workshop en een buffet maar van een heuse feestdag. Tellen we hierbij tevens de opgedane ideeën op voor bijvoorbeeld een familiedag of het organiseren van een sociaal restaurant.…. Dit smaakte naar meer….Zeker weten!!  Immers:                                                       

                 Samen….Dat maakt het verschil.

                                                          Samen……Dat smaakt het verschil

 

 

 

Creatieve Kerstbijeenkomst op 14 december 20233

Deze bijeenkomst was onderdeel van de Winterschool. Blijkbaar een interessante activiteit, want ruim zeventig personen hadden zich ingeschreven. Bij binnenkomst stond de koffie klaar en na het welkomstwoordje werd uiteengezet wat die ochtend de bedoeling was: het maken van een Kerststukje. Laag voor laag werd met ondersteuning van enkele leden van Groei en Bloei het kerststukje opgebouwd. Wat was men fanatiek bezig en wat had men er een plezier in. Het resultaat mocht er dan ook zijn, want de stukjes zagen er schitterend uit. Met dank aan de begeleiding werd de gezellige ochtend afgesloten. Lunchtijd. Broodjes werden rondgedeeld en de Kerststol smaakte prima. Nadat iedereen was bijgekomen van het harde werken en de lekkere broodjes kon men uitgerust gaan genieten van zangeres Ryan. Zij vermaakte de aanwezigen met herkenbare liedjes en natuurlijk de nodige kerstliedjes. En dat niet alleen, want de handjes gingen de lucht in, er werd gedanst en ook de polonaise kwam voorbij. Wat een dag, zeer tevreden gingen de deelnemers dan ook naar huis.

 

Bezoek Kerststal St. Jan Den Bosch 12 december 2022

Het verhaal dat al eeuwen duurt.

Een select groepje heeft vandaag een bezoek gebracht aan de kerststal in de kathedraal van  `s-Hertogenbosch. Vanwege het 800 jarig bestaan van de sint Jan, is de stal opgebouwd in een middeleeuwse stad met daarin dus de kathedraal in aanbouw.                                                                                                          Via de stadspoort komen we terecht in Den Bosch anno  1422. Bij de ingang worden we welkom geheten door het veulentje dat ooit eens van monseigneur Bekkers was. Al wandelend door steegjes met  middeleeuwse geveltjes komen we bij DE stal. Via de kameel is het een kleine stap naar de andere opgezette dieren, welke we er ook diverse terugvinden bij het nagebouwd stukje woestijn. Dit jaar is  “De opdracht van Jezus in de Tempel van Jeruzalem” extra belicht. Ook wordt er stilgestaan dat Maria en Jozef door een engel werden gewaarschuwd voor een aanstaande kindermoord, de zogenaamde “Vlucht naar Egypte.”      

De deur tot het verhaal dat al eeuwen duurt staat nog open tot 5 februari.

 

27 november Sint houdt van Heusden

Muziek- en spelmiddag 

Deze middag was opgenomen in het Winterschoolprogramma. Ruim 30 personen hadden zich aangemeld en waren er ook. De zaal was gezellig ingericht en rond de tafels stonden zes stoelen. Dat was juist de bedoeling. Er moesten groepjes gemaakt worden en die groepjes zouden dan het spel ‘Sinterklaas houdt van Heusden” gaan spelen. Maar voor het spel begon betrad Sint de zaal, natuurlijk begeleid door twee Pietjes. En wat voor Pietjes. Naast de hulp aan Sint vertoonden zij hun danskunsten en dat werd enorm gewaardeerd. En dan de spelletjes. Eerst het per groep beantwoorden van tien vragen, dan het spel “Petje op petje af” en nog voor de pauze het raden van liedjes, waarvoor Johan de intro’s speelde. Na de pauze het verjaardagsspel (een van de deelnemers zat flink onder de confetti), moesten er landen gezocht worden, die het spel ook speelden en als slot het bieden: Welke groep weet de meeste woorden die bij Sint horen en welke groep weet de meeste activiteiten van de Zomerschool. Vol overgave en met enthousiasme werden alle spelletjes gespeeld. Men genoot, het was gezellig, het was een fijne middag. En als je dan aan het eind ook nog eens met een chocoladeletter naar huis mag gaan dan kan zo’n middag niet meer stuk.

13 november Het Andere Rieux orkest

Wat een middag. Via de Winterschoolbrochure waren al meer dan honderd aanmeldingen binnen. Op de dag zelf kwamen ook nog eens zo’n honderd mensen binnen. Het was dus erg krap in De Stulp, maar zoals bekend: er gaan veel makke schapen in een klein hok. En dat was dan ook het geval. Het orkest van vioolschool Fiedelino speelde op een geweldige manier de muziek van Andre Rieu en dat sprak de aanwezigen enorm aan. Je kon het zien aan het mee bewegen op deze muziek. Naast het vioolconcert zong Beate Rose een opera-aria en een Ave Maria en danste Feline er lustig op los. Maar de meeste indruk maakte een acht jarige met een ode aan haar oma (Omaatje lief). Tissues waren nodig en het gesnik was duidelijk te horen. Een middag die zeker voor herhaling vatbaar is.