Foto's en Verslagen Zomerschool 2022 week 2

Zondag 7 augustus

Muziekmiddag ‘t Rad

Wat een middag. Bij binnenkomst in het Rad lagen voor iedereen een consumptiebon en een lot voor de loterij klaar. De aangeboden koffie/thee smaakte prima en dan was het wachten op wat komen ging. En dat viel niet tegen. De zanger, Niels van Kollenburg, wist met zijn afwisselende liedjes het publiek mee te krijgen. Er werd geluisterd, meegezongen, bewogen. Met name bij de bekende Nederlandstalige liedjes. In de pauze was er een loterij met heel veel prijsjes, maar iedereen zag uit naar de door Jan Linders geschonken boodschappenpakketten. Na dit toch wel spannende gebeuren was het weer aan Niels en opnieuw wist hij het publiek enthousiast te maken. Er werd zelfs gedanst en toen de muziek ervoor uitnodigde ging een behoorlijk aantal bezoekers mee in de polonaise. Wat een middag. 

Maandag 8 augustus

Workshop fotografie

Belangstelling was niet groot, zeven aanmeldingen. Uiteindelijk vijf en op de bewuste dag nog vier. Vooraf de informatie doorgestuurd. Deze kon op telefoon of smartphone meegenomen worden of uitgeprint. Op tijd naar Crèvecoeur. Aangekomen alleen de docent aanwezig. Even later een deelnemer. Half twee (begintijd cursus) nog steeds een deelnemer. Even bellen. Waren op een verkeerd adres. Snel opgelost en aanwezig. Naar binnen in de stuw. Eerste informatie. Even pauze. Rondleidinkje door de stuw. Dan naar buiten, waar het fotograferen in praktijk werd gebracht. De deelnemers luisterden vol enthousiasme, brachten de handelingen in praktijk en stelden de nodige vragen. Een zeer leerzame workshop waarvan de resultaten hier te zien zijn https://myalbum.com/album/Se4fUwUY2c98

Wandeling Mariënkroon

We kwamen bijeen in de grote zaal van Focolare waar Astrid en Jean-Marc alles hadden klaargezet. Na een welkomstwoordje en de gebruikelijke koffie/thee werden we vanwege het grote aantal deelnemers verdeeld in drie groepen. Adrie Verboord, Nico Dircksens en Gien van Wijk waren de begeleiders van heemkundekring Onsenoort.  Met hun verhalen en een boekje van de Seniorenschool over Mariënkroon gingen de deelnemers tevreden naar huis. Het was een gezellige en leerzame middag. 

9 augustus 2022

Fietstocht gemaal Caners en museum ‘t Schuurke

28 Deelnemers verzamelden zich om negen uur in Haarsteeg voor een fietstocht naar Gewande. Na een welkomstwoordje en verdeling in drie groepjes fietste iedereen weg. Onderweg zagen we heel veel bloeiende Cichorei bloemen. Hier werd in de oorlog surrogaat koffie van gemaakt. Rond half elf arriveerde we bij het Gemaal Caners waar we eerst een kopje koffie/thee kregen met natuurlijk een lekker koekje. Vervolgens gaf Ad Hartjes een interessante uitleg over wat er allemaal in dit gemaal gebeurde en liet ook de pompen even draaien. Hierna gingen we een kijkje nemen bij het nieuwe gemaal wat een stukje verder ligt. Wat een tegenstelling hier een heel modern gemaal met drie pompen die een veelvoud water kunnen verwerken dan het oude gemaal. Ad Hartjes: “ik heb hier altijd met plezier gewerkt want wat kun je als jongen nu beter doen dan heel je leven met water, dijkjes en pompen werken” Nadat er veel vragen gesteld en beantwoord werden gingen we nog even terug naar het oude gemaal voor een flesje fris en een stukje fruit. De tocht kon vervolgd worden naar Alem alwaar we bij museum ’t Schuurke een mooie verzameling oude gebruiksvoorwerpen gingen bekijken. We werden door Astrid Damen ontvangen met koffie/thee en een lekker plakje cake. Ook konden hier de meegebrachte boterhammetjes worden genuttigd. Voor de liefhebbers was er ook nog soep en/of een krentenbol met kaas. Hierna kon in groepjes de zolder bezocht worden waar het een feest van herkenning was om o.a. sigarenbandjesverzamelingen, borstrokken en korsetten,  oude radio’s, camera’s, en nog veel meer te bekijken. Maar aan alles komt een einde zoals ook aan deze mooie dag. We ‘sprongen’ weer op de fiets voor de terugtocht waarbij we in Bokhoven nog werden verrast met een heerlijk ijsje bij ’t Veerhuis. Complimenten voor deze goed verzorgde dag. 

Bezoek Schoenenkwartier Waalwijk

Blijkbaar een interessante bestemming, want veel personen hadden zich ingeschreven. Ondanks het warme weer waren de meesten aanwezig. Het museum mocht op eigen gelegenheid bezocht worden. Op de begane grond stonden de machinerieën, op de eerste etage was van alles over de geschiedenis te lezen en te zien en op de bovenste verdieping stond de verzameling schoenen. Schoenen die door zeer bekende mensen gedragen waren, o.a. ABBA. Ook stonden er schoenen waarvan je je af kon vragen of ze ooit gedragen zijn. Te zien was echter dat het soms zeer moeizaam ging. De bezoekers genoten, zeker van de bijzondere schoenen. Bij vertrek veel positieve woorden, veel waardering en de nodige complimenten. Het bezoek aan het museum was meer dan de moeite waard.

Lezing “De berm bij u om de hoek”

Jules Faber vertelde ons over planten en bloemen, die je wel en niet kunt eten.

Vele bloemen en planten hebben ook een geneeskrachtige werking. Je moet wel wat plantenkennis hebben om het juiste exemplaar te plukken. Sommige lijken erg op elkaar, maar de één is giftig en de ander juist niet. Hij sprak over weegbree, viooltjes, paardenbloemen, gladiolen, brandnetels etc. 

Het was erg interessant. Zelf bracht hij voor iedereen een kleine cracker mee met een smeersel van roomkaas en wat soorten bloemen en kruiden. Iedereen proefde het en was enthousiast. Na een uur nam hij ons mee naar buiten en liep richting Molen om te zien of er wat eetbare bloemen of planten te zien waren. Over de dijk liep hij een stukje en kwam weer terug naar het Patronaat.

Daar kreeg ieder nog een A-viertje mee met wat info over verschillende planten en bloemen, waaronder: zevenblad, brandnetel, Weegbree, paardenbloem, madeliefjes, klaver, hondsdraf, veldkers, kippenmuur/ vogelmuur en kleefkruid.

Nu kan eenieder zelf aan de gang om van deze spullen iets te maken.

Het was een leerzame morgen en eenieder was content. 

Bezoek Moulds @ Handling Matrijzen Drunen

Onder het genot van koffie of thee met herfstcake vertelde Mark van Dun over dit bedrijf. Wij stonden verbaasd over het feit dat er zoveel techniek komt kijken bij een simpele dop van mayonaisefles tot kunststof tuinstoelen en frame hometrainer, waarvan zij hier de matrijzen (mallen) produceren. Na deze mooie presentatie namen we nog een kijkje in de fabriek en zagen we welke precisie er nodig is. Zeker de moeite waard om dit bedrijf volgend jaar nog eens in het programma op te nemen.

Likeurproeverij

De hobby van Martien Klerks is likeur maken en hoe hij dat doet wilde hij ook vertellen aan de bijna 50 mensen die hadden ingeschreven voor de likeurproeverij.

Toen iedereen aan de koffie zat vertelde Martien over de ingrediënten die hij gebruikt en liet hij zien hoe de lekkerste advocaat, ofwel ‘zonnebloempap’ werd gemaakt. We mochten proeven van verschillende likeurtjes, bessen- , aardbeien- of notenlikeur. Het was allemaal lekker en dat was ook te zien aan de blozende wangetjes van de deelnemers toen ze naar huis gingen.

Bowling De Hoge Heide Vlijmen

Jammer dat er maar 7 deelnemers voor de bowling waren. Maar dat mocht de pret niet drukken. Met een kopje koffie werden de bowlers onthaald. Na de uitleg werd er op twee banen gespeeld. Tussendoor werden er drankjes en worstenbroodjes geserveerd.
Een heel gezellige ochtend.
Uiteindelijk bleek Toon Mook de beste score te hebben.Voor hem de eeuwige roem.

10 augustus 2022

Bezoek Monument Kamp Vught

Ondanks het hete weer was bijna iedereen aanwezig. Klokslag twee uur werd de groep gesplitst en vertrok men met twee gidsen naar het kampterrein. Buiten was het veel te warm, waardoor we niet bij de maquette zijn blijven staan, maar meteen een barak zijn ingelopen. Hier ontvingen we de nodige informatie over het kamp, de bewoners, de kleding, het eten, e.d. Daarna naar de slaapzaal, waar de bedden drie hoog gestapeld stonden, tegen elkaar aan en met een juten zak, waarin stro. Nu was het behaaglijk, maar in die tijd was het druk en stonk het vreselijk. Buiten werd het verhaal verteld over de kinderen en konden we de gedachtenismuur zien war de namen van de kinderen opstonden. Opnieuw naar binnen, waar we door de ruimtes liepen waar de doden ontleed werden, hoe de cellen van de bunker er uit zagen (waar 70 mensen tegelijk in gestopt werden) en dan de niets ontziende ovens en de plek waar de as werd achtergelaten. Iedereen was er stil van. De indrukken waren enorm. Dan naar een plek waar de panelen van de fussiladeplaats stonden, die in het verleden bespoten waren, zodat ze niet meer te lezen waren. Lezen mocht een deelnemer, een gedicht wat bij die panelen te zien was. In de gedachteniszaal nog enkele  verhalen en dan in stilte een eind aan de rondleiding. Nog een lekker kopje koffie, even napraten, indrukken verwerken en dan, wie dat wilde, een bezoek brengen aan barak 1b, de enige authentieke barak van Kamp Vught.

Worstenbroodjes bakken 2e sessie

Vandaag weer hartelijk ontvangen bij Pieter Vermeulen voor een laatste middag worstenbroodjes bakken. Bij aankomst koffie of thee met lekkere appelflap.Toen de bakkerij in en werden we na uitleg aan het werk gezet.iedereen ging vol goede moed aan de gang met getoonde resultaat.(zie foto’s)
Na afloop een drankje gedronken en een afsluiter van Pieter zijn favoriete drankje : en Schrobbelèr. Proost. Bedankt Pieter voor de goede zorgen en graag tot volgend jaar.

Stadswandeling ‘De geheimen van Den Bosch’

Door de overweldigende belangstelling voor deze wandeling (bijna 80 personen) is deze wandeling 4 keer gelopen. De gids, Jules Faber, ook bekend van de columns in de Heusdens Courant, begon met een algemeen verhaal over Den Bosch bij De Draak.

Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant PJ Bosch van Drakestein, liet 10.000 gulden na voor het oprichten van een monument ter nagedachtenis aan zijn overleden tweelingdochters (1881) en echtgenote (1884). Dit door Jules Dony ontworpen monument, een fontein met daarin een zuil met daarop een vergulde draak, staat voor het Centraal Station ‘s-Hertogenbosch. De fontein werd op 19 juli 1903 in gebruik genomen. 

Hier vertelde hij ook over de leylijn (ondergrondse energiebaan), ook wel drakenlijn of de kerkenlijn genoemd. Op deze banen en kruispunten zouden veel kerken, tempels, begraafplaatsen en heilige bomen hebben gestaan. Deze lijn komt uit het westen via Engelen binnen in de Luijbenstraat (met aan het einde van de straat een ophaalbrug waarvan de resten nog zichtbaar zijn) en loopt via het 2e Korenstraatje naar de put op de Markt. Bij de put zit een Y-vormige splitsing één leylijn via de Vughterstraat via kasteel Maurick naar Vught, de andere leylijn loopt via de Hinhamerstraat, door het oude kerkhof van de St.Jan etc. Deze leylijn hebben we in de Luijbenstraat met een wichelroede opgespoord.

Via het gemeentehuis, de Markt, de kunstwerken aan de Dieze, de oude toegangspoort van het GZG zijn we naar de St. Jan gelopen om via het Schilderstraatje (de vroegere rosse buurt) in de tuin uit te komen van de St. Jozef kerk (nu de Orangerie) waarmee we aan het einde zijn gekomen van de wandeling. 

Een van de opmerkingen van vele deelnemers was: ik heb nu delen van Den Bosch gezien, waar ik nog nooit ben geweest.

11 augustus 2022

Bloemschikken

De tweede zitting van het bloemschikken. Het was bloedheet maar desondanks  werd er hard gewerkt. We hadden ook weer prachtige bloemen.  Dank voor de helpers Marna en Ivonne. Na afloop nog een rondleiding in de tuin gedaan. Een appelboom was door de vele appels en droogte omgewaaid dus iedereen kon wat meenemen wat iedereen graag deed. 

Kortom iedereen blij naar huis.

Kanalen in Brabant

Lezing door Ad Hartjes.
Van Turfvaart naar Maximakanaal. Alle waterwegen in Noord-Brabant die onderling in verbinding staan met elkaar via de kanalen, werden behandeld met ondersteuning van prachtige beelden. Er zijn meerdere kanaalplannen gemaakt (Napoleon), maar de bekendste zijn van Koning Willem I, waardoor o.a. de Zuid-Willemsvaart is aangelegd.
Wat nu de snelwegen zijn voor transport, waren vroeger de waterwegen: rivieren van natuurlijke oorsprong en de kanalen aangelegd door de mens. Transport te water kwam duidelijk in beeld.

High Tea

High Tea in de korf met een bijna volle zaal werd er lekker gekeuveld en gegeten van al het lekkers wat op tafel kwam. De gasten gaven de dames een 10 met een griffel zo lekker vonden ze het allemaal. De vele bedankjes gingen dan ook uit naar deze dames. Hartelijk bedankt en graag tot volgend jaar.

Creatief met Marian 2

We werden in een gezellige zaal in de Zandley hartelijk ontvangen met koffie/thee en een lekkere koek.
De deelnemers hadden de keuze uit het vervaardigen van een vlinder van wol of het maken van een 3D werkstuk wat geplakt op een tege aan de wand kan hangen. Buiten warm, wij zaten echter heerlijk koel te werken en werden ook nog getrakteerd op een ijsje! Het zijn prachtige creaties geworden! Met dank aan Marian van Doremalen!

image
image 1
image-1
image-10
image-11
image-12
image-13
image-14
image-15
image-16
image-17
image-18
image-19
image-2
image-20
image-21
image-22
image-23
image-24
image-3
image-4
image-5
image-6
image-7
image-8
image-9